Oliwa z oliwek

26.11.13 PMC 8 Comments

Koniec listopada to czas, w którym w Toskanii zbieramy oliwki i wyrabiamy olej.Zabieram Was do gaju oliwnego i krok po kroku opowiem jak robi się prawdziwą oliwę z oliwek. Zdjęcia, które zamieszczam pochodzą sprzed roku, ale sposób wyrabiania oliwek od lat jest ten sam ;) ...
Jedziemy więc do gaju oliwnego ...

Novembre e'il mese durante il quale in Toscana raccogliamo le olive e facciamo l'olio. Vi porto con me all'
Uliveto per mostrarvi passo dopo passo come si fa l'olio d'oliva. Le foto che pubblico sono state fatte un
anno fa', ma il modo di fare l'olio non cambia mai ...


Oliwki trzeba przede wszystkim zebrać. Jest to żmudna i ciężka praca, teren na którym rosną drzewka jest
nierówny i skalny, często pada deszcz, a oliwki są bardzo małe, trzeba się więc pożądnie "namachać", aby
"oczyścić" jedno drzewko ...

Sopratutto si devono raccogliere le olive. E' un lavoro sodo e lento, la terra dove crescono gli alberi di
olivo e' ruvida, con sfondo di pietra, spesso piove e le olive sono piccolissime. Ci si deve lavorare
davvero tanto per "pulire" ogni albero ...



Istnieją 3 rodzaje oliwek (w zależności od rozmiaru i koloru), zbiera się je wszystkie, najmniej wygodne w zbiorze są te maleńkie, ale to one dają charakterystyczny smak i niewielką gorycz oliwie. Po zebraniu oliwek do koszy, rozkłada się je w domku, na podlodze, tak aby "odpoczęły" i wyschły. Potem ponownie wrzuca się je do koszy i zabiera do "frantoio"  .

Esistono 3 tipi di olive (ogni tipo ha misura  e colore diverso). Si raccolgono tutti i tipi. Piu'
difficile e' raccogliere le olive piu' piccole, ma sono quelle che danno all'olio un buon sapore  e un po'
di giusta amarezza. Dopo aver raccolto tutte le olive, si stendono per terra in una casetta, per farle
"riposare" e asciugare. Poi si mettono nei cestini e si portano al frantoio. 



 
We "frantoio" oliwki przerzucane są do wielkich pojemników i są ważone ...

Nel frantoio le olive vengono messe in cesti enormi e vengono pesate ...







Oliwki są podnoszone i wrzucane do maszyny która je oczyszcza ...

Poi le olive vengono sollevate e cadono dentro una macchinetta che le lava ...


Oczyszczone oliwki wypadają jedna po drugiej, gotowe do drugiego etapu procesu wyrabiania oliwy...

Le olive pulite escono una dopo l'altra, sono gia' pronte per essere schiacciate e diventare olio ...




Następnie są wyciskane. Wypływa ekstrakt z oliwek, a miąższ zostaje usuwany.
  
Le olive vengono schiacciate. L'estratto di olive diventera' il nostro olio e la parte carnosa della frutta
viene eliminata ...


W kolejnych etapach ekstrakt z oliwek jest filtrowany, aby na koniec otrzymać oliwę.

Con altri processi l'olio viene filtrato, per ottenere alla fine olio extravergine d'oliva ...


Świeża oliwa z oliwek jest zielonkawa, i ma kwaśny smak. Oliwa zostaje przelana do małych butelek i
zawożona do domu ...

L'olio d'oliva fresco e' di colore verde, e ha un sapore leggermente acido.A questo punto l'olio viene
messo in piccole bottiglie e portato nelle nostre case ...


Przed spożyciem oliwy, należy odczekać przynajmniej tydzień ... A potem dodawać do sałatek, mięs, ciast etc... :)

Prima di usare l'olio d'oliva si deve aspettare almeno una settimana, e poi usarlo per condire insalate,carne, dolci etc ... :)

8 comments:

  1. Wow so many olives in one place :) I love olive oil!

    http://golovelife.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)Thank U. I wish I could give U one bottle of "my handmade oil"...

      Delete
  2. kochana swietny post, czegos nowego sie dowiedzialam :)

    ReplyDelete
  3. Bardzo interesujacy proces produkcyjny tu opisalas :) a tak uwielbiam oliwki szczegolnie czarne :) pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  4. Bardzo ciekawa relacja :) Szkoda, że to co dociera do Polski nijak ma się do tej "prawdziwej" oliwy z oliwek. Na szczęście mamy tu równie smaczny (mówiąc o tłoczonym na zimno) i zdrowy olej rzepakowy (w obu przypadkach, także rafinowany) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama jesteś zdrowa, a nie olej rzepakowy. :)

      Delete