August in Tuscany

30.8.15 PMC 2 Comments


Wybrałam się na niedzielny spacer w okolicy. Sierpień to bardzo piękny miesiąc w Toskanii:)...
Sono andata a fare una passeggiata qui vicino anche oggi. Agosto e' un mese bellissimo in Toscana:)






Pomidory dojrzewają, jabłka spadają, koty pod winogronami odpoczywają ...
I pomodori maturano, le mele cadono, i gatti sotto l'uva riposano ...








Dotarłam do średniowiecznego, opuszczonego Monasterum. W okolicy można było poczuć kontemplacyjną i spokojną atmosferę. Przekraczając bramę po lewo znajdziemy oliwki, po prawo zabytkowy Cmentarz. A czas płynie nieubłaganie ...

Ho raggiunto un Monastero Medievale abbandonato. Si poteva sentire bene l'atmosfera di contemplazione e tranquilita'. E il tempo passa spietato ...






  
Chwilo trwaj, jesteś piękna!:)
Carpe Diem!:)

2 comments commenti:

nel verde

29.8.15 PMC 0 Comments


Dzisiejsze śniadanie zjadłam w cieniu pięknych drzew przy murach średniowiecznego zamku ,,,
La colazione di oggi l'ho mangiata all' ombra dei belissimi alberi vicino alle mura di un castello medievale ...
















 I wcale siÄ™ nie chciaÅ‚o wracać do domu na obiad ...;)
E dopo non avevo per niente voglia di tornare a casa per il pranzo ... ;)


0 comments commenti:

tiramisu' al limoncello

28.8.15 PMC 2 Comments


Jak rozpocząć miło rozpocząć weekend na koniec lata? Może spróbujecie przygotować cytrynowe tiramisu z limoncello? Każda Pani Domu ma swój przepis na ten pyszny deser, być może mój zasmakuje również i Wam.

Come iniziare bene uno degli ultimi weekend dell'estate? Forse avrete voglia di preparare il tiramisu' al limoncello? Ogni casalinga ha la propria ricetta, forse la mia piacera' anche a Voi.

Składniki:
cytryna (najlepiej nie pryskana)
50 ml wody mineralnej
60 gr cukru
250 gr mascarpone
2 żółtka
100 gr biszkoptów
limoncello lub likier cytrynowy

Ingredienti:
1 limone non trattato
50 ml di acqua
60 g di zucchero
250 g di mascarpone
2 tuorli d’uovo
100 g di savoiardi
limoncello o altro liquore di limone


Przygotowanie:

Na początek przygotowujemy sos, w którym będziemy maczać biszkopty. Wyciskamy sok z jednej cytryny.Następnie rozpuszczamy w wodzie mineralnej cukier, dodajemy sok z cytryny oraz limoncello lub cytrynowy likier.Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy.

All'inizio prepariamo la bagna per i biscotti.Versate in una ciotola il succo di limone, l’acqua e 20 gr di zucchero. Mescolate fino a sciogliere lo zucchero. Aggiungete un po' di limoncello. Mescolate tutto a modino e mettete a riposare.



Potem przygotowujemy krem. Ucieramy dwa żółtka z cukrem, dodajemy serek mascarpone i wszystko miksujemy przez ok.7minut. Następnie maczamy biszkopty we wcześniej przygotowanym sosie z limoncello, układamy warstwę w naczyniu, przykrywamy kremem. Następnie nakładamy kolejną warstwę wilgotnych biszkoptów i na koniec przykrywamy wszystko kremem.Możemy udekorować tiramisu' plastrami cytryny lub startą skórką. wstawiamy do lodówki na 3 godziny przed podaniem.

Dopo prepariamo la crema. In una terrina capiente versate il mascarpone, lo zucchero e i due tuorli d’uovo. Mantecate gli ingredienti fino ad ottenere una crema morbida e omogenea. Prendete il recipiente per il tiramisu’, passate i biscotti nella bagna e fate il primo strato.Versate meta’ della crema e livellatela. Inzuppate i biscotti restanti nella bagna e fate un nuovo strato. Unite la crema che resta e fate uno strato uniforme. Riponete in frigo per almeno un paio d’ore prima di servire.



Smacznego!:)
Buon appetito!:)


 PS. Z życiem jest jak z cytrynÄ…, to od Ciebie zależy czy bÄ™dzie kwaÅ›nym owocem czy przygotujesz z niego sÅ‚odki deser!:)

PS. Con la vita e' come con il limone. Solo da Te dipende se sara' solo un frutto acido o se deciderai di preparare un dessert dolce!:)



:)

2 comments commenti:

TopShop

27.8.15 PMC 0 Comments


Czy wybrałyście dla siebie torebkę na koniec lata / początek jesieni? Może spodoba Wam się nowość od TopShop i ich błękitny aligator? :)

Avete gia' trovato la borsa per voi  per la fine d'estate / inizio d'autunno? Forse Vi piacera' la novita' di TopShop e il loro alligatore azzurro?:)



  
Ta niewielka ale bardzo praktyczna i pojemna torba (do noszenia w ręku lub na ramieniu) jest propozycją od TopShop na nadchodzący sezon.Jeśli lubicie pastele, design "animalieur" na akcesoriach to propozycja dla Was!:)

Questa piccola, ma molto capiente e pratica borsa (si puo' portare a mano o sul braccio:) e' la proposta di TopShop per la stagione che sta arrivando. Se amate i pastelli, il design animalier in un accessorio questa novita' e’ per Voi!:)


Możecie ją znaleźć na Zalando.
La potete trovare su Zalando.


                                                                  
Miłego czwartku!:)
Buon giovedi!:)

0 comments commenti: